Thaumatroop

Het is een van onze meest populaire installaties: geschikt voor alle leeftijden en je maakt iets waar je thuis de show mee kunt stelen. Een thaumatroop (Oudgrieks: thauma = wonder, trope = draaiing) is een aan twee zijden bedrukt vlak. Door een stokje of twee touwtjes snel tussen de vingers te rollen, wordt afwisselend de voor- en achterkant van de thaumatroop zichtbaar. Als dit snel genoeg gebeurt, lijkt het alsof beide afbeeldingen samensmelten.

Een vis die uit een kom springt, een zon die een knipoog geeft… bedenk het maar. Geconcentreerd zitten kinderen (en ouders) te tekenen, knippen en plakken. Met simpele maar mooie materialen en een beetje geduld kom je tot een prachtig resultaat!

Vooral in de negentiende eeuw waren thaumatropen geliefd speelgoed. De thaumatroop kan als vroege voorloper worden gezien van de film. Het oog smelt samen wat op twee kanten van een papier getekend is.

De opvolgers van de Thaumatroop werken met meer afbeeldingen. Anders dan bij de thaumatroop worden de beelden hier niet tot een geheel samengesmolten, maar suggereren ze beweging. Hoe dat werkt, kun je bij onze andere installaties: de MiniCine en Stop-motion studio ontdekken.

Over de installatie

Header Thaumascoop

Leeftijd
Geschikt voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar oud

Begeleiding
Kinderen kunnen met een beetje hulp zelf aan de slag

Beschikbaarheid
Te huur en te koop

Vraag meer informatie over de installaties

“Magisch vonden ze het. Het was alsof ze zelf konden toveren. Thuis hebben we er nog een heleboel meer gemaakt”
—Bezoeker Taartrovers Film Festival