Ondersteboven

We nemen een kijkje aan de andere kant en zien de wereld op z’n kop, anders dan anders.

Ondersteboven is een licht filosofisch, maar vooral heel grappig, filmprogramma waarin je je kan verbazen en lachen tegelijk. De ene keer zijn we in de lucht, de andere keer onder de aarde.

Sally

We zien één grote en heel veel kleine knikkers in een witte, helder verlichte ruimte. De knikkers bewegen zich van links naar rechts, van voor naar achter. Dan beginnen ze plotseling te springen, naar de muur rechts, naar het plafond en weer naar beneden. Zijn dit gewone knikkers, of toch iets anders? Waarom trekken ze zich niks aan van de wetten van de zwaartekracht? Kijken we van onderaf, of juist naar beneden?

Regisseur
Luna Maurer, Roel Wouters

Jaartal
2005

Land
Nederland

Lengte
2 minuten

Andersland

Een groep vreemde dieren speelt verstoppertje op de savanne. Ze lijken op giraffen, maar dan zonder nek. Als Gerda plots een lange nek krijgt, kan ze zich maar moeilijk verbergen. Wanneer er wolken verschijnen die Gerda’s nek als een sjaal bedekken, verliest Gerda de groep uit het oog en begint er een echt verstoppertjesspel.

Regisseur
An Vrombaut

Jaartal
2022

Land
België

Lengte
7 minuten

Ondersteboven

In de lucht vliegen we mee met de vogels. We gaan met hun op reis naar verre landen in een mooie geïllustreerde animatie. Maar hoe weet je waar je bent, zonder aanknopingspunten, midden in de lege lucht? Een grappige korte animatie, die de wereld op z’n kop zet.  

Regisseur
Youri Tcherenkov

Jaartal
1995

Land
Frankrijk

Lengte
8 minuten

De Pastinaak

De film is gebaseerd op het Slavische sprookje, maar laat het verhaal in plaats van boven de grond zien vanuit de grond. Graaf mee en ga onder de grond, samen met muis, mol en alle andere dieren die bij de wortels van de pastinaak leven. Zo zie je wat er echt gebeurde terwijl de boer op het land bezig was het met verbouwen van groeten.

Regisseur
Piret Sigus en Silja Saarepuu

Jaartal
2022

Land
Estland

Lengte
7 minuten

Onder de grond

In een korte docu onderzoeken we de grond zelf. Fast forward maken we mee wat er gebeurt als je composteert en leven we even tussen de wormen die smullen van alle restjes. Dit kan alleen in film!  

Regisseur
Elise Auffray

Jaartal
2014

Land
Frankrijk

Lengte
2,5 minuten