Lichtlab

Vang het licht met spiegels, dans met kleuren en gebruik je handen, voeten en hele lijf om een schaduwkunstwerk te maken.

Wat

Lichtlab

Wanneer

12 feb 2024 – 16 feb 2025

Waar

Stedelijk Museum Amsterdam

Meer info + kaartjes

De kunst in het Lichtlab zit hem niet in de voorwerpen en kunstwerken die tentoongesteld staan, maar in het licht en in haar schaduwen. Met spiegels, lampen en je eigen lijf onderzoek je hoe je met licht zelf kunst maakt. Ontdek vormen en kleuren, laat ze groter en kleiner worden, dansen en springen op de muren en het plafond. Dit is het canvas waar jouw schaduwkunstwerk oplicht, beweegt, vervormt en samen speelt met kunst van anderen. Maar, let op! In een flits kan het weer verdwijnen.

De installaties in het Lichtlab zijn ontworpen door Taartrovers. Zij lieten zich inspireren door het licht, de ruimte en de vaste collectie en werkten met gebruikte materialen.

Spiegelvitrines

In het museum pronken kunstwerken in dichte vitrines, waarbij je aandacht gaat naar het beeld binnenin. In het Lichtlab is dit precies andersom: de vitrines zijn nog steeds gevuld, maar het gaat om de beelden buiten de vitrine. Met spiegels vang je het licht en laat je de schaduw bewegen, groeien of juist verkleinen. Maak samen met anderen een schaduwkunstwerk.

Lichtmobiel

Schaduw laat zich niet zomaar vangen en is misschien wel de ultieme vorm van vergankelijkheid. Door beweging en reflectie ontstaat er een betoverend lichtspel dat continu verandert en samenspeelt met het schaduwspel van de Spiegelvitrines.

Kleurendans

Als jij je schaduw kon inkleuren, welke kleur zou je dan kiezen? En, kunnen jullie samen dansen? Met de Kleurendans ontdek je de kleur van je schaduw terwijl je samen danst. Uitgedanst? Zoek een lekker plekje op de trap en bekijk de Kleurendans van anderen.

Slingerlicht

Heb je één schaduw of meer? Geef een slinger aan de wielen en kom in beweging. Swing, schommel en zwiep je schaduw in de rondte. Ben jij snel genoeg om met je schaduw mee te bewegen?

Taartrovers is een collectief van kunstenaars, ontwerpers en programmamakers, die (film-)programma’s, lesmaterialen en installaties ontwikkelen voor jonge kinderen en hun families. Taartrovers laat kinderen onderzoeken, spelen, maken en ontdekken, en zo vorm te geven aan hun gevoelens, beelden en verhalen.

Het Lichtlab voor het Stedelijk Museum Amsterdam werd ontwikkeld door: Saskia de Valk, Joris Ringers, Laura Jehle, Hans Westendorp, Floor Mulder, Petra de Valk, Tessa van Grafhorst, Floriaan Egbers, Matthias Maat, Ariaan Witteveen, Merith van ’t Hoff, Iris van der Eijken, Remke Oosterhuis, Mik Rijnhart en Stien Meesters.

Foto’s: LNDWstudio

Mede mogelijk gemaakt door: Robben Foundation